blog-izek-szinek-texturuk-a-legajabb-fagylattrendek

Ízek, színek, textúrák – a legújabb fagylattrendek

Ahogy a gasztronómia minden területét, a fagylaltkészítést és -fogyasztást is az aktuális trendek uralják: évről évre új összetevők, eljárások kerülnek fókuszba.

A legtöbb vendég imádja a fagylaltot, nyáron pedig alig akad valaki, aki ne kényeztetné magát a nagy forróságban néhány gombóc vagy pálcika fagylalttal. A Global Data adatai szerint az EMEA-régió országaiban az egy főre jutó fagylaltfogyasztás évente körülbelül 4,6 kg, és várhatóan növekedni fog. Ahogy a gasztronómia minden területét, a fagylaltkészítést és -fogyasztást is az aktuális trendek uralják: évről évre új összetevők, eljárások kerülnek fókuszba. Összeszedtük, idén mik a legnépszerűbb újdonságok, amelyeket érdemes figyelembe venned, ha a fagylalt is szerepel a kínálatodban.  

Életmód-specifikus lehetőségek  

Az egészségesebb lehetőségek iránti kereslet az édességek, így a fagyik közé is begyűrűzött. A fogyasztók kevésbé érzik, hogy „bűnöznek”, ha alacsony kalóriatartalmú fagylaltopciókkal kényeztetik magukat. Az ezt a trendet meglovagoló csomagolt termékeken nagy betűkkel feltüntetik a kalóriaszámokat, de a kimért fagylaltok esetén is hangsúlyozzák a tápértékét. A cukormentesség alapelvárás, de kifejezetten a ketogén diétába illeszthető fagylaltok is megjelentek – az utóbbi megjegyzéssel ellátott élelmiszerek és italok piaca évente átlagosan 229%-kal növekszik világszerte. (Forrás: Innova Consumer Survey 2020) 

Tejmentesen, finoman 

A tejtermékeket nem tartalmazó fagylaltok nem csak a laktózérzékenyeket szólítják meg. A globális fogyasztók 53%-a fontolgatja, hogy a növényi alapú alternatívákat választ, mert azt egészségesebbnek véli. A változatosságra vágyók vagy a speciális diétát követők számára minden eddiginél több tejmentes jégkrém és fagyasztott finomság áll rendelkezésre, amelyek az ízükben sem maradnak el a tejes társaiktól.

A vegán opciókat kínáló kis márkáktól kezdve a klasszikus ízek tejmentes változatait kínáló nagyobb márkákig a fagylaltok sorában nincs hiány tejmentes lehetőségekből. A tejes alapanyagok helyettesítésére többek között kókusztej, mandulatej és zabtej is szóba kerülhet – ha saját fagylaltot főzöl, már rengeteg tejmentes recept és praktika is a rendelkezésedre áll. 

Hozzáadott funkcionális előnyök  

A mai piacon nem ritka, hogy a fogyasztók funkcionális előnyök és hozzáadott tápanyagok miatt választanak élelmiszert. A trend természetesen a fagylaltok között is megjelent. A jégkrémekben olyan összetevők jelentek meg (elsősorban külföldön), mint a hozzáadott probiotikumok, a fehérje, a rost vagy akár a CBD. Így ma már az fagylalt nem csupán ízélményt, hanem más hatást is kiválthat a szervezetünkben... Hasonló irányvonalat képviselnek azok a jégkrémek, amelyek immunerősítő összetevőket, például hibiszkuszt vagy aloe verát tartalmaznak.  

Péksütemények és desszertek ihlette ízek  

Az aktuális divatízekre rátérve nem mehetünk el amellett a trend mellett, hogy egyre gyakrabban látunk a fagylaltos pultokban sütemények, torták ihlette kreációkat. A csokis keksz csak a jéghegy csúcsa – a Cornetto Stellati szicíliai cannoli ihlette fagylaltját például Martina Caruso olasz Michelin-csillagos séf tervezte. A termék fahéjas ostyát, ricottafagylaltot, pirított pisztáciát, narancsos öntetet és kakaót tartalmaz.  

A trendben semmi meglepő nincs: a vendégek szívesen fordulnak az ismerős ízek, comfort foodok felé. Az Európában 2021-ben újonnan bevezetett fagylaltok 15%-a tartalmazott süteményes ízkomponenst (Forrás: Mintel).

Egyedi ízek és keresztezéseik  

Az előző trendnek látszólag ellentmond, de természetes folyamat, hogy a jól bevált kedvencek mellett olykor szívesen próbálunk ki újdonságokat is. Ha úgy vesszük, egy süteményízű fagylalt is egyszerre nyúl vissza az ismerőshöz és hordoz magában innovációt. Az új ízek és ízkombinációk „fagylaltosítása” pedig kimeríthetetlen lehetőségeket rejt. A Dandelion például a kakaógyümölcs (amely körülveszi a kakaóbabot) friss, gyümölcsös ízét lime-mal kombinálta.  

Ma már olyan ízek is megjelenhetnek a fagylaltban, mint a sárkánygyümölcs vagy a tea. Az avokádó a természetes állagánál fogva is jó fagylaltalapanyag lehet, igaz, az íze sokakat taszíthat – meggypürével vagy gyümölcslé-koncentrátummal viszont tompíthatjuk azt.  

Külön irányt képviselnek a „fantasztikus” ízek – ami tíz éve a Hupikék törpikék volt, az ma a sellő, a jeti vagy a nagyon rózsaszín Barbie. De ne gondoljuk, hogy az olyan klasszikus ízek, mint az eper vagy a csokoládé valaha is kimennek a divatból – esetükben a folyamatos tökéletesítés, fokozás hozhat izgalmas változást.  

Sósság, édesség  

Az egyedi ízek keresése közben nem muszáj az édes összetevők területén maradni. A kalandvágyó fagylaltozók kedvéért még tovább feszegetheted a határokat. A burgonyachips, a sült krumpli és a sós perec egyedi textúrát és érzékszervi élményt nyújthat, ha a fagylaltra kerül. A még vadabb ízek érdekében használj kéksajtot, libamájat, avokádót vagy kukoricát a fagyis pultban!  

Az alkoholos italok megidézése is rejt magában izgalmas lehetőségeket. A Melting Moment's - 'Spicy Kuli Kuli' Premium Gelato fűszeres prémium keveréket tartalmaz whisky-s krémfagylalttal keverve. A márka helyi, nigériai ízekkel készült prémium fagylaltokra specializálódott.  

Kézműves tételek, limitált ajánlatok  

Más termékkategóriákhoz hasonlóan a kézműves vagy limitált szériás termék a fagylaltok között is exkluzivitást sugallnak. A korlátozott ideig kapható ajánlatok arra csábítják a fogyasztókat, hogy kipróbálják a különleges terméket, amíg lehet. Ezek a termékek gyakran prémium hatást is keltenek. Könnyen építhetsz a vendégek „FOMO” érzésére (Fear of Missing Out – nehogy kimaradjak valamiből). Felkérhetsz például híres séfeket vagy akár celebritásokat a saját fagylaltjuk megtervezésére – az eredmény garantáltan népszerű lesz.  

Formák, látvány: a jövő fagylaltja  

Az elmúlt években tört be a köztudatba a thai tekercs alakú fagylalt: a street food stílusú fagylaltozókban az elkészítés során az alapanyagokat frissen, a vendég szeme láttára fagyasztják le egy hideg lapon, majd egy spatulával felvakarva, göngyölt formában, papírpohárba rendezve nyújtják át a tekercseket. Az eredmény nemcsak finom, hanem látványos is – akárcsak egy csokor rózsa. Hasonlóan látványosak a sötétben világító vagy színváltós fagylaltok – az esti korzózást garantáltan feldobják!