Aviko történelem - hasábburgonya csomagolás Aviko történelem - hasábburgonya gyártása
  • Aviko történelem - hasábburgonya termékek

Történetünk

32 burgonyatermesztő gazdával kezdődött az Aviko története, mely mára egy globális vállalattá nőtte ki magát. 1962-es indulása óta a Keppel és Vidéke Burgonyafeldolgozó Ipar (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken) egy gyakorlatias, ambíciózus vállalatnak bizonyult, melynek egy célja van: értéket teremteni a burgonyából.

1962 - 1999

Mindenegy tejüzemben kezdődött Hoog Keppel-ben, Hollandiában. A történet hűtött hasábburgonya előállításával indult -melyet még faládákba csomagoltak-, ám ezt gyorsan követték az elsőmélyfagyasztott termékek. 1967-ben a központot Steenderen-be helyezték át, ahol egy régi gyártelepbiztosított elegendő helyet az Aviko egyre növekvő ambícióinak megvalósításához. A cég mindig is szerette feszegetni a határait, különösen akkor, mikor új burgonyatermékek fejlesztésérőlvolt szó.

Az Aviko a '70-es évek elején az elsők között volt, aki Svájcon kívül rösztiburgonyát készített. A következő évtizedek rendkívül eredményesek voltak a vállalat számára, az Aviko pedig bebiztosította pozícióját Európában, a német és a francia piacokkal az élen. A berlini fal leomlásával megkezdte a terjeszkedést Közép-Kelet Európa piacai felé is, ahol hamar piacvezetővé vált: részben annak következtében, hogy Lengyelországban egy gyárat is létrehoztak. A '90-es években az Aviko megkezdte az Európán kívüli terjeszkedést is, és sikerült más kontinenseken is megvetnie a lábát. Innentől kezdve egyértelműen aglobális piac szereplőjévé vált, miközbenegyre több országban terjedtek el magas minőségű burgonyatermékeik. Ez a fejlődés nagyon büszkévé tesz minket, ugyanakkor továbbra is igyekszünk két lábbal állni a földön. A szívünkben még mindig keppeli gazdák vagyunk.

 

2000-től napjainkig

A hangsúlyt napjainkban az Aviko atermékskála szélesítésére és a magas minőségű burgonyakülönlegességek előállítására fekteti. A cég egyesítette erejét az Eurofrits vállalattal, akik az étvágygerjesztő falatkák kínálatáért felelnek. Az Aviko burgonyapüré és gratin termékvonalának jelentős kiszélesítését a belga Eurofreez átvételével sikerült elérni.

2008-ban az Aviko belépett a kínai piacra is, ahol megalapította burgonyapelyheket előállító  gyárát: az Aviko Gansu burgonyafeldolgozó vállalatot a helyi kormánnyal szoros együttműködésben. A gyár burgonyapelyhet gyárt a belföldi piacra.

2011-ben az Aviko már két gyárral és egy értékesítésért felelős irodával is rendelkezett Kínában, Xiamen városában. Az iroda teljes körűen felel a helyi burgonya üzletágért, illetve a kínai foodservice piac által támasztott igények kielégítéséért. A belföldi piac gyors növekedése miatt az Aviko megragadta a lehetőséget és a Snow Valley Agriculture Company-val közösen egy gyorsfagyasztott hasábburgonyát előállító gyárat alapított Zhangjiakou-ban.

2014-ben az Aviko többségi tulajdonrészt szerzett a bajorországi családi vállalkozásban, a németországi Oberdolling-ban található Amberger-ben. Ez lehetővé tette a burgonyakülönlegességek palettájának még szélesebbé tételét. Az Aviko ettőlfogva még tökéletesebben képes  a német és az osztrák foodservice piacok kiszolgálására, illetve piaci pozíciójának további erősítésére.